Aktiv Fotvård


Om Fötter

Foten är förmodligen den kroppsdel som vi tar mest förgiven. Trots att det är fötterna som bär oss fram i livet så lägger vi väldigt lite omtanke på dem. Vi gömmer fötterna i strumpor och skor och därför är det lätt att dem glöms bort
När man har nått vuxen ålder har de flesta förstört fötternas naturliga form genom att använda felaktiga skor. 
Spetsiga, för trånga och korta skor men även för stora skor samt höga klackar har en skadlig inverkan på foten. Följden blir att det uppkommer tryckställen, liktornar, nageltrång etc. 
Yrken som kräver att man står mycket och på hårda golv leder ofta till fotdeformiteter. 
Det är därför klokt att investera i ett par bra skor som har gott om plats för tårna och som inte klämmer åt någonstans.

Eksem

Symptom: Eksem kan ge klåda,blåsor, rodnad och fjällning. Det är inte smittsamt men kan lätt förväxlas med svamp som just är smittsamt.

 Orsak: Det kan bero på ärftliga faktorer, allergi eller att huden varit i kontakt med irriterande ämnen. Eksem är den vanligaste av alla hudåkommor.

Förhårdnad

Symptom:Tjockare hud än normalt på vissa partier. De kan även bli ömma och smärtsamma.

Orsak:Förhårdnader uppstår dels när foten utsätts för yttre påverkan som tryck och friktion, många gånger beror det på felaktiga skor. Även deformiteter och vissa sjukdomar kan orsaka förhårdnader på huden.

Fotsvamp

Symptom:Klåda och brännande smärta, blåsbildning, väskande inflammationer, sprickbildning och vitaktig hudfjällning.

Orsak: Fotsvamp kan smittas via fuktiga golv vid offentliga bad och träningslokaler. Personer med varma och fuktiga fötter har större benägenhet för fotsvamp.

Fotvårtor

Symptom:Ibland kan det vara svårt att särskilja en vårta från en liktorn. Vårtor kan se helt olika ut. Det vanligaste är att man kan se svarta pricka i en grund vårta. De svarta prickarna är trombotiserade kapillärkärl som blöder lätt. Ytan är ojämt och skrovlig. Utseendet kan variera i storleken och de kan vara mosaik- eller blomkålsliknande. Fotvårtorna sitter oftast där fotsulan är utsatt för mest tryck. Vårtorna är oftast ömma när man trycker, står och går på dem.

Orsak: Vårtor orsakas av virus och är smittsamt. De smittar via hudkontakt men även via fuktiga handdukar, gymnastiksalar och våta golvar i duschar och omklädningsrum. En fot med vårtor sprider virusceller på golvet och den våta huden hos andra är mottaglig för smitta. Har man småsprickor eller sår på fotsulorna är man extra sårbar för att utsättas för vårtor. Därför är det bra att använda badtofflor när man besöker offentliga bad och gym.

Behandling: Vårtor är ofarliga och försvinner i regel av sig själva även om det kan ta mycket lång tid – ibland upp till flera år. De kan även vålla stor smärta, vilket gör att många väljer att behandla sina vårtor. Det finns olika metoder hur man behandlar vårtor.

Jag hjälper dig att välja rätt behandlingsmetod för dina fötter.

Liktorn

Symptom: Det kan göra intensivt ont beroende på storleken och djupet hos liktornen. Liktornar är en plåga och väl känd av dem som har drabbats en gång. Känslan av att ha liktornar kan liknas med en eller flera taggar med formen av ett häftstift eller känslan av en hård platta eftersom liktornen är kornformad.

Orsak: Liktornar orsakas av långvarig tryck utifrån såsom trånga, spetsiga eller högklackade skor. Fotdeformiteter ger också tryck, dessa kan vara medfödda eller ärftliga.

 Behandling: Vid alla typer av liktornar ska man se till att komma till fotvårdsterapeut när liktornet uppkommer, en gammal liktorn kan ta flera behandlingar innan den är helt borta. Man ska helst inte försöka ta bort liktorn själv, eftersom man då riskerar att både skada foten och orsaka permanent återkommande liktorn. Liktornen kommer även att återkomma om man inte förebygger dem genom att till exempel använda inlägg, avlastning eller annat val av skor.

 Jag kan erbjuda dig rätt behandling och förbyggande hjälpmedel mot liktorn för dina fötter.

Nageltrång

Nageltrång kan bli ganska besvärligt om man inte sköter om det på rätt sätt. En del människor är mer disponerade att få detta än andra. Det kan också bero på att man klipper naglarna på fel sätt eller att skorna har tryckt på tån och pressat ner kanten på nageln i huden. Nageln är ett hårt material och huden intill är mjuk. Kanten eller hörnet på nageln kan bli vass som en kniv och tränga djupt ner i huden. Bäst att låta din fotvårdsspecialist sköta om det här! 

Fotdeformiteter

Som namnet antyder innebär fotdeformitet en avvikelse från den normala formen. När fotvalvet sjunker kommer skelettdelarna i ett oriktigt läge, lederna blir felaktigt belastade och foten deformeras. Detta ger foten dålig funktion, smärta, förhårdnader och andra fotbesvär kan uppkomma.

Yrken som innebär att man står mycket men även dåliga skor och hårda golv är en yttre orsak till fotdeformitet. De inre faktorerna är svaga muskler och ligament, ökad kroppsvikt, cirkulationsrubbningar, nervskador och reumatiska besvär.

Man kan få smärta i knän, höfter och rygg av deformiteter eftersom det påverkar fotens gångavveckling från underlaget.

Det är viktigt för gravida att lägga lite extra omtanke på sina fötter

Då man under graviditeten får många olika åkommor, kan man lätt ignorera fotbesvären i hopp om att de försvinner efter graviditeten. Men faktum är att skadorna som fötterna ådrar sig under graviditeten kvarstår och kan orsaka besvär lång tid framöver. Visste du t.ex. att fötterna växer en storlek under graviditeten? Det är alltså inte bara garderoben som växer i takt med magen.

Artrit

Symptom:Svullnad, rodnad och smärta kring lederna men även stelhet och minskad rörlighet. Sjukdomen är periodvis stegrande.

Orsak: Inflammation i en eller flera leder och kan ibland vara av reumatisk typ.

Behandling:För att lindra besvären rekommenderas artikulering och inlägg som avlastar stela leder.

Artros

Symptom:Stela leder. Smärta och minskad rörlighet i leden.

Orsak: Artos kallas oftast för ledförslitning. Det är en ålderförändring då framförallt ledbrosken är mer eller mindre förstörda, men den kan även drabba överviktiga.

Behandling: Jag rekommenderar inlägg för att avlasta den stela leden/lederna och artikulering

Hallux Valgus

Symptom:Det kan bildas förhårdnad på insidan av stortåns grundled (knölen på sidan av stortån).Inflammation kan uppstå, särskilt genom inverkan av köld.Hela framfoten drabbas och blir felställd då den starkaste av tårna trycker undan dom andra och hela förfoten blir bredare och tårna ihopklämda.

Orsak: Hallux valgus kan orsakas av trånga skor och ojämn belastning. Ärftlighet är en riskfaktor. Om en trång sko sitter på foten bildas det efter hand en bula på ledens utsida. Den vanligaste behandlingen består av att undvika trånga och högklackade skor.

Behandling: Avlastning i form av silikon, artikulering, tejpning, balansträning och fotgymnastik.

Hammartå

SymptomHammartå innebär att en eller flera tår bredvid stortån är krökta och gör oftast ont. Ibland kan det bildas en ömmande förhårdnad eftersom den krökta tån skaver mot skons ovansida.

Orsak: Hammartå beror på för trånga skor men kan även bero på att en tå är längre än de övriga vilket gör att den lättare kläms åt i för trånga skor.

Behandling:Inlägg och rymliga skor. Det kan även kännas skönt om man badar fötterna i fotbad, smörjer dem med mjukgörande salva och filar ner förhårdnaderna. Ibland kan det vara bra att få hjälp av en fotterapeut.

Hålfot

Symptom:Smärtor, stel och krampaktig gång. nedsjunket främre fotvalv (s.k spretfot) men även liktornar och förhårdnader

Orsak: Hålfot eller bågfot uppstår genom överdriven förhöjning av de längsgående fotvalven eller genom skrumpning och förkortning av ligamenten i fotsular och fotens korta muskler, det kan vara medfött. Höga klackar har en negativ inverkan.

Behandling: Massage, artikulering och fotgymnastik - allt detta kan jag erbjuda dig.

Hälsporre

Symptom:Hälsporren beror på en överbelastning av hälsenan och kan ge kraftig smärta under hälen när du står eller går. Senytorna under foten belastas hela tiden när vi står, går eller springer. Belastningen dämpas av en fettkudde under hälen och ett stort senband under fotsulan. Den stötdämpande fettkudden under foten krymper när vi blir äldre.

Orsak: När fotsulan överbelastas, till exempel genom överansträngning, kan det leda till sträckningar och även små bristningar i senbanden vilket gör ont. Personer med höga eller låga fotvalv verkar ha lättare att drabbas av hälsporre

Behandling: Man kan testa hälinlägg men även vila, tejpning och fotgymnastik. Jag rekommenderar att vid tejpning även ta en underbens massage eftersom studier visar att stretchning utav vadmusklerna har god effekt.

Plattfot

Symptom: Några av symptomen är smärtor i fotroten och övre språngbensleden men även i vaden vid knäet och underbenet, utåtvridna fötter och dålig gång.

Orsak: Försvagning av musklerna som håller upp fotvalven. Detta kan vara medfött och orsakar oftast inte samma smärta och besvär.

Behandling: Fotgymnastik, fotriktiga skor och i vissa fall inlägg.

Pronationsfelställning

Symptom: Utåtvridet hälben, böjd hälsena, smärtor vid den inre fotknölen och inre längsgående valvet.

Orsak: Pronationsfelställning beror på medfött svaghet i det struktur som håller upp fotvalvet. Svaga muskler kan även vara en orsak.

Behandling: Fotgymnastik, bra skor och eventuellt inlägg.

Stukning/Vrickning

Symtom: Smärtor och/eller svullnad vid den inre eller yttre fotknölen.

Orsak: Bristningar i ledbanden kring fotleden vid kraftig belastning p g a att man trampat snett i för mycket supination. Vanligast är att man skadar ligamenten på utsidan av foten.

Behandling:
Det är viktigt att gå till en läkare för att undersöka om något är brutet. Två dagar efter läkarbesöket kan jag erbjuda dig massage, fotgymnastik, tejpning och artikulering.

Spretfot

Symptom: Smärtor under främre foten, hammartå, Hallux Valgus, liktornar, nageltrång, förtjockade naglar m.m

Orsak: Spretfot beror på svaga muskler, felaktiva skor, överbelastning och hårda underlag.

Behandling: Fotgymnastik, fotriktiga skor, massage, tejpning och artikulering.


Kontakta mig för rådgivning vid personlig behandling